Skip to main content

Advertisement

Advertisement

Asia

Keju artisan: Wanita jadikan makanan kegemaran perniagaan laris di Malaysia

Keju artisan: Wanita jadikan makanan kegemaran perniagaan laris di Malaysia

Produk popular Milky Whey Cheese termasuk gouda, Amber Blue, jem buah plum, Gouda Melaka, Alba (rekaannya bagi keju jenis brie) dan keju yang diselimuti lada hitam Sarawak. (Foto: Vincent Tan)

KUALA LUMPUR: Keju bukan suatu perkara main-main bagi Annisa Iwan dan para penggemar produk tenusu ini, seperti apa yang berlaku dalam satu insiden melibatkan pelanggan yang ingin mendapatkan potongan terakhir sejenis keju rekaan beliau. 

Kejadian berlaku di sebuah pasar artisan tempat beliau berniaga. Seorang pelanggan telah memesan potongan terakhir keju "Alba" yang merupakan rekaannya bagi keju jenis brie. 

“Tiba-tiba seorang pelanggan lain menemui suami saya yang ketika itu sedang mengendalikan gerai lalu mendakwa keju itu kepunyaannya. Pelanggan tersebut membelinya dan terus beredar!”

“Apabila pembeli yang asal kembali ke gerai dan mendapati keju yang dipesannya telah ‘dicuri’, jenuhlah saya cuba memujuknya. Namun pelanggan ini akhirnya menjadi antara pelanggan saya yang paling setia,” ujar wanita berusia 44 tahun itu seraya tertawa. 

Annisa Irwan di dalam ruang terkawal suhu yang dipenuhi keju dalam proses permatangan. (Foto: Vincent Tan)

Terbaru, semasa tempoh Perintah kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia, inventori Annisa telah susut teruk selama dua bulan pelaksanaan sekatan pergerakan bagi memerangi wabak COVID-19 tersebut. 

“Setelah negara memasuki fasa PKPB, inventori saya tinggal hanya 20 peratus daripada asal dan ini amat membimbangkan saya kerana keju bukanlah sesuatu yang boleh kita hasilkan dengan serta-merta. Kami terpaksa mengehadkan pengambilan pesanan kami kepada 30 pelanggan sahaja sehari,” kata Annisa.

Itu pun masih ada pelanggan yang cuba memintas had ini dengan pelbagai cara termasuk menggabungkan pesanan beberapa orang di bawah satu nama.

“Mereka memesan beberapa jenis keju dalam satu pesanan dan mengarahkan supaya setiap keju dibungkus secara berasingan. Macamlah saya tak tahu muslihat mereka,” ujar Annisa sambil tertawa lagi. 

Annisa Iwan menyusun paket-paket kultur pemula yang digunakan dalam proses pembuatan keju. (Foto: Vincent Tan)

Sejak berhijrah dari Indonesia ke Malaysia pada 2014 atas urusan kerja suami beliau, Annisa telah membuat dan menjual keju menggunakan jenama sendiri iaitu Milky Whey Cheese selama hampir empat tahun.  

Beliau dikenali ramai dalam kalangan penggemar keju tempatan dan pengusaha F&B disebabkan kepelbagaian keju yang dihasilkan ditambah pula dengan rekaan beliau yang unik diadun dengan ramuan tempatan. 

PERMULAAN HOBI

Kecintaan Annisa terhadap keju bermula sejak zaman kanak-kanak apabila sanak saudara berkunjung setiap tahun dan menghadiahkan keju, pate dan coklat kepada keluarganya. 

“Adik-beradik saya tidak menggemari pate atau keju, jadi banyaklah yang saya dapat,” kisah beliau.

Setelah dewasa, beliau melancong dan mencuba keju di negara seperti Perancis dan Itali. Ternyata produk di negara tersebut jauh lebih berperisa berbanding produk import yang ada di Jakarta.

Beliau bertekad untuk menghasilkan sendiri keju mozarela sebagai eksperimen awal dengan melayari Internet dan membeli buku bagi mempelajari prosesnya.

“Saya bernasib baik keju pertama saya menjadi,” katanya, seraya menambah kejayaan ini mendorong beliau meneruskan hobi barunya ini.

Annisa membawa hobi ini bersamanya ke Malaysia. Apabila geroboknya mula dipenuhi keju disebabkan minatnya, beliau mengambil bahagian dalam bazaarnya yang pertama pada 2016 di sebuah sekolah antarabangsa di sini bagi membuka ruang untuk kumpulan keju berikutnya yang sedang dalam proses pembuatan.

Keju tomme buatan Annisa Iwan versi halal. Keju tersebut dibasuh dengan air kopi untuk mengganti wain yang sering diguna dalam resipi Eropah. (Foto: Vincent Tan)

Sejak itu, hobi beliau terus berkembang. Sebahagian rumahnya dikhususkan untuk perniagaan artisan ini, lengkap dengan sebuah ruang terkawal suhu yang dipenuhi keju dalam proses permatangan. Satu lagi ruang penyimpanan sedang dalam pembinaan. 

RESIPI TRADISIONAL, RAMUAN TEMPATAN

Pada pagi temu bual bersama CNA, Annisa baru sahaja menerima penghantaran 4,000 L susu segar dari sebuah pengusaha hasil tenusu tempatan yang bakal dijadikan sekumpulan besar keju raclette. 

Beliau teringat satu lagi kisah lucu di mana cubaan pertamanya membuat keju Swiss yang terkenal ini menyebabkan adiknya menangis kerana rasanya yang meloyakan. 

“Biasanya dalam menghasilkan semula apa-apa jenis keju tradisional, saya akan patuh kepada kaedah atau resipinya yang asal. Namun disebabkan iklim dan terroir (persekitaran semulajadi) kita yang berbeza, kami terpaksa menyesuaikan resipi dan kawalan kelembapan,” ujar beliau.

Sebanyak 3,200 L hingga 4,000 L susu lembu Jersey digunakan untuk menghasilkan 30kg hingga 40kg keju. (Foto: Vincent Tan)

Di samping jenis keju popular Eropah seperti gouda, keju biru dan raclette yang dihasilkan semula, rekaan Annisa yang turut mendapat tempat di hati pelanggan adalah keju yang mengandungi ramuan tempatan.  

“Sarawak”, umpamanya, diselimuti lada hitam Sarawak. Apabila matang, aroma semerbak lada hitam tersebut lenyap tetapi di sebelah dalam, setiap bebola keju telah menyerap rasa lada hitam bersama-sama perisanya yang tersendiri dan ini menghasilkan satu rasa seperti bawang putih dan umami disertai rasa lembut piperina (sebatian aktif di dalam lada hitam) pada lidah. 

Jenis keju tempatan lain yang dihasilkan oleh Annisa termasuk “Kunyit” iaitu sejenis keju keras yang digosok dengan serbuk kunyit dan lada hitam Sarawak, dan "Cili Padi Gouda" yang seperti namanya mengandungi emping cili padi. 

Keju Lada Hitam Sarawak. (Foto: Vincent Tan)

“Kami tidak boleh menggunakan cili biasa kerana tiada perisa cili yang akan tertinggal pada emping pada penghujung proses pematangan. Kami dapati cili padi cukup kuat untuk tujuan ini. Perisanya masih ada apabila keju siap dibuat,” kata Annisa. 

ASPEK PERNIAGAAN

Meskipun jualan keju telah menjadi sumber pendapatan utama bagi beliau, sebelum pandemik COVID-19 melanda, Milky Whey Cheese memperoleh sebahagian besar hasilnya menerusi perundingan menu dengan industri F&B tempatan. 

Annisa turut berkunjung ke Singapura bagi membantu restoran di negara tersebut merancang menu keju masing-masing.

Sekatan penjarakan sosial bermakna aktiviti tertentu seperti kelas membuat keju beliau yang cukup popular dan baru disambung semula terpaksa diubah gaya dan penyampaiannya.

Keju "Alba" yang merupakan rekaan Milky Whey Cheese bagi keju jenis brie. (Foto: Vincent Tan)

“Kelas kami tidak lagi begitu sosial dan semua peserta terpaksa belajar secara bersendirian. Setiap peserta mempunyai set membuat keju mereka masing-masing. Ini bermakna selepas tamat belajar, jika keju anda tidak menjadi seperti yang diharapkan, anda tidak boleh menyalahkan sesiapa,” ujar Annisa sambil tertawa.

Kini setelah berjaya menukarkan hobinya menjadi satu perniagaan artisan, Annisa ingin merakamkan penghargaan atas sokongan yang diberi oleh pelanggannya.

"Pelanggan di Malaysia telah banyak memberi sokongan padu. Ramai yang tidak takut mencuba jenis-jenis keju yang baharu," kata Annisa.

Artikel ini diterjemah dari Bahasa Inggeris.

Ikuti CNA di Facebook dan Twitter untuk lebih banyak artikel.

Source: CNA/tx

Advertisement

Also worth reading

Advertisement